Hirurško liječenje hemoroida

Hemoroidi su uzrokovani povišenim pritiskom u hemoroidnim venama koje se iz tog razloga povećavaju. Hemoroidi su vrlo česti, naročito kod starijih od 50-ih godina, gdje se pojavljuju u oko 50% slučajeva.

Postoje različiti uzroci hemoroida. Najčešći od njih su zatvor i nadimanje, kolitis, dugotrajni kolitis i trudnoća. U trudnoći se fetus pritišće na maloj zdjelici i sprječava normalan protok krvi iz hemoroidnih vena. Hemoroidi mogu biti uzrokovani i hroničnim oboljenjima jetre.

Unutrašnji hemoroidi nalaze se dublje u analnom kanalu i ne uzrokuju bol ili svrab. Primjećuju se kada počnu da krvare ili se toliko povećavaju da lepršaju ili ispadaju iz analnog kanala. Unutrašnji hemoroidi su mekani na dodir, ne bole i mogu krvariti kada su nadraženi. Najčešće se vide u proskoskopiji kada analni kanal i stražnjicu posmatramo posebnim instrumentom, proktoskopom.

Vanjski hemoroidi nalaze se ispod kože oko analnog otvora, stalno su vidljivi, istaknutiji nakon dužeg sjedenja ili naduvanja. Vanjski hemoroidi su mekani i opipljivi, obično tamnoplavkast kroz kožu. Ako se nalazite u reanimiranom području, može izazvati svrab, bol i može krvariti. Kada se krvni ugrušak formira u hemoroidnoj veni, govorimo o tromiranom hemoroidu koji obično boli.

  1. Zadnjica
  2. Unutrašnji hemoroidi
  3. Spoljni sfinkter
  4. Unutrašnji sfinkter
  5. Spoljni hemoroidi
  6. nazubljena linija

Simptomi i znakovi hemoroidne bolesti

Najčešće, nakon defekacije, pojavljuju se bolna krvarenja iz stražnjice. Na stolici se može pojaviti svijetlo crvena krv ili krv može kapnuti pravo u WC školjku. Krvarenje se obično zaustavlja samostalno. Simptomi hemoroida uključuju analni svrab koji često uzrokuje hemoroid. Hemoroidi mogu biti asimptomatski i slučajno se otkriju proktološkim pregledom za bilo koju drugu bolest, poput analne fisure ili analne fistule.

Kada dođe do krvarenja iz stražnjice, uvijek je potrebno posjetiti liječnika kako bi se utvrdio jasan uzrok. Postoji mnogo uzroka krvarenja u probavnom sistemu, od kojih su neki vrlo opasni. Simptome i znakove slične onima koje prouzrokuje hemoroid mogu također uzrokovati upalne bolesti crijeva, infekcije i tumori gastrointestinalnog trakta.

Liječenje hemoroida

Hirurško liječenje hemoroida je sigurno i efikasno. Hirurgija ima smisla kada se problemi ne mogu riješiti konzervativnim mjerama, uključujući dijetalne mjere i upotrebu laksativa, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja, redovite tjelesne aktivnosti, upotrebe masti i čepića, te uzimanje venoaktivnih lijekova (Detralex).

Trombektomija je postupak koji se koristi za liječenje bolnih, tromiziranih vanjskih hemoroida. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom. Tokom operacije siječe se tromizirani hemoroid i uklanja se ugrušak krvi. Ublažavanje boli nakon operacije je momentalno. Postupak je najbolje izvesti u prvih 72 sata od pojave problema.

Minimalno invazivni postupci

  • Elastični podvez je zahvat u kojem se na podnožje unutarnjeg hemoroidnog čvora postavlja elastična gumica koja prekida njegovu cirkulaciju. Čvor hemoroida odumire i ispada u roku od sedmicu dana. Intervencija nije bolna. Povremeno se može javiti blago krvarenje nakon nekoliko dana. Ozbiljne komplikacije su rijetke.
  • Skleroza je postupak kojim se pomoću lijekova ulazi u hemoroid koji uzrokuje vaskularno zatvaranje. Proces je obično bezbolan, ali nije tako efikasan kao vezanje hemoroida gumicom.
  • Koagulacija (infracrvena, laserska, bipolarna) uzrokuje termičko zatvaranje unutrašnjih hemoroida. Proces također nije tako učinkovit kao vezanje hemoroida desni.

Hirurško liječenje hemoroida – treba uzeti u obzir kada drugi tretmani nisu bili efikasni ili su hemoroidi preveliki. Operacija se može izvesti ambulantno ili bolnički.

Klasična hemoroididektomija može se izvesti pod lokalnom, regionalnom ili općom anestezijom. To je efikasna metoda liječenja akutinih i ponavljajućih hemoroida. Tokom operacije izrezali smo hemoroidne čvorove, ostavljajući otvorenu ranu da zacijeljuje. Oporavak obično traje nekoliko sedmica, a bol je najizraženija odmah nakon zahvata i ublažava se u roku od nekoliko dana. Nakon operacije, treba uzimati redovite analgetike prema uputama liječnika. Treba voditi računa o redovnom uklanjanju mekih stolica i o redovnoj analnoj higijeni.

PPH ili hepleroidektomija sa spenjačkim staklom namijenjena je za hirurško liječenje unutarnjih hemoroida stupnja 3 ili 4. Hirurškim zahvatom specijalni instrument za spašavanje uklanja neke od sluznica i unutrašnjih hemoroida. Zbog ekscizije tkiva, preostali hemoroidi dižu se na prvobitno mjesto. Tokom postupka prekidaju se i krvne žile koje opskrbljuju ostatak unutarnjih hemoroida, što uzrokuje da se vremenom smanjuju. Oporavak je brži od klasične hemoroididektomije jer ima manje bola i postoperativnog krvarenja.

  • Napisao: Dr. med. Amir Čehajić, internista gastroenterolog
Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijest o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.