Nisu sve hemoroidi

Velika je mogućnost razvoja različitih stanja na području stražnjice, tako da nije uvijek izvorni krivac hemoroid. Često se događa da se stanje smatra hemoroidom, a kao rezultat toga liječenje se počinje pokazivati neučinkovitim ili neprikladnim. Svrha ovog članka u nastavku je da se upoznate sa raznim medicinskim stanjima koja se javljaju u predjelu stražnjice i koja se često pogrešno dijagnosticiraju.

Kožni nabori najčešće se zamjenjuju vanjskim hemoroidima. Riječ je o izraslini ili nešto labavijoj koži u predjelu oko kvaka mišića. Za neke predstavljaju higijenski problem, a neke narušavaju samo estetske probleme.

Dermatitis je širok pojam koji karakterizira upalu kože. Na pregledu obično vidimo crvenu kožu, a pacijenti se obično žale na svrbež. Na području oko stražnjice, najčešći uzrok upale i nadražene kože je pretjerana ili previše hrapava koža(upotreba raznih sredstava za pranje i njegu ili grubo trljanje). Naravno, moguća je i alergijska reakcija, infekcija ili druga bolest.

Bol i krvarenje javljaju se duž analne pukotine. Kad dođe do krvarenja, prvo razmislite o hemoroidima. Međutim, kod ovog krvarenja je obično prisutna i bol koja nije tipična za dijagnozu unutarnjih hemoroida. Savjetujemo vam da što prije posjetite ljekara koji će vas pregledati i postaviti ispravnu dijagnozu. Liječenje analne fisure i unutarnjih hemoroida je sasvim drugačije!

Hipertrofične papile mogu se pojaviti unutar analne pukotine, ali mogu se pojaviti i nezavisno. Radi se o povećanju žlijezde u analnom kanalu, koje može biti toliko veliko da kroz drenažu curi na stražnjicu. Zbog toga ga često zamjenjuju sa hemoroidima.

U tom području može se pojaviti gnojna upala u obliku apscesa (ograničene šupljine s gnojnim sadržajem) ili fistula (malih kanala koji predstavljaju vezu između gnojne upale i površine kože ili lumena crijeva). Apscesi su bolni, crvenkaste mase oko stražnjice, a otvor fistule može se naći kao mjesto kroz koje gnojni sadržaj može prolaziti kroz krv.

Anogenitalne bradavice (“kondilomi”) su mali izrastci koji se mogu javiti oko genitalnog područja ili oko stražnjice. To je virusna bolest koja se prenosi seksualnim kontaktom. Tipično se mogu za kratko vrijeme proširiti na veće područje kože. Same po sebi, ne uzrokuju velike probleme, tako da ne bole i ne krvare. Potreban je pregled kod dermatologa, ginekologa ili proktologa!

Psorijaza se može javiti i oko stražnjice, povremeno ranije nego na bilo drugom dijelu tijela. Pacijenti koji imaju psorijazu sami ili familijarno imaju veću vjerojatnoću da će se razviti. Klinička slika psorijaze nije tipična za ovo područje, obično nije suho ljuskavo crvenkasto područje, pa je potreban proktološki ili dermatološki pregled prije nego što započne bilo koja terapija.

Navedeno je samo nekoliko mogućih dijagnoza. Svaki problem u stražnjici zaslužuje medicinsku njegu, zato ne čekajte predugo!

Reference:

  • Godeberge P. Udibenik o anorektalnim bolestima. Pariz: Editions Flammarion SA, 2008.
  • Burgdorf WHC i dr. Braun-Falcova dermatologija. 3. izdanje Heidelberg: Springer Medizin Verlag, 2010.

Stručno recenzirao: dr.med.Amir Čehajić, internista gastroenterolog