Više o hemoroidima

Više o hemoroidima

Hemoroidi (neki ih nazivaju i “zlatnim venama”) su normalna anatomska struktura u ljudskom tijelu. To su vaskularni jastučići koji obično pomažu u defekaciji. Dakle, svi imamo hemoroide, ali oni ne uzrokuju probleme svima. Povećani hemoroidi su prilično čest problem.

Kada ih liječite, imajte na umu da se oni ne mogu u potpunosti ukloniti. Različiti tretmani mogu ih smanjiti kako bi se spriječili problemi.

Hemoroidi su podijeljeni na vanjske koji se pojavljuju na koži i unutrašnji koji se nalaze unutar analnog kanala.

Vanjski hemoroidi

Vanjski hemoroidi su često bolest nepoznate etiologije, ali najvjerojatnije su kombinacija utjecaja nasljednosti, stresa i načina života, načina prehrane, vrste hrane i nepravilnog pražnjenja.

Vanjski hemoroidi obično se brzo razvijaju, javlja se bolno oticanje. Oteklina je čvrsta i napeta, a može biti promjera do nekoliko centimetara. Oteklina je bolna na dodir, što onemogućuje sjediti bez pritiska u stražnjicu. Hemoroidi se mogu napuniti krvlju; onda možete vidjeti i ljubičastu kuću kod pregleda ogledalom. Takvi vanjski hemoroidi nazivaju se trombozirani hemoroidi. Povremeno se probijaju i krv se izliva. Količina krvi može biti znatna, a mogu biti prisutni i ugrušci krvi.

Za liječenje se preporučuje uporaba tableta (Detralex, mikronizirana pročišćena frakcija flavonoida) koja stabilizira hemoroide i ojačava njihov zid. Detralex je dostupan u ljekarnama bez recepta. Ovaj lijek morate uzeti za režim akutnog hemoroidnog sindroma naveden u uputstvu za upotrebu. Istovremeno se savjetuje i upotreba anti-hemoroidnih masti i čepića koje je propisao ljekar ili farmaceut.

Njega vanjskog hemoroida uključuje hladnim kompresama nekoliko puta dnevno (zamotajte kocku leda u ručnik ili gazu ili upotrijebite rashladni jastučić) ili pranje hladnom vodom, ali tuš i tlačnu vodu ne usmjeravajte izravno na otok. Nakon svakog pranja savjetuje se nanošenje antihemoroida ili prirodne masti, koje bi trebalo utrljati u otok.

Ako se radi o tretiranom vanjskom hemoroidu, savjetuje se posjet ljekara što je prije moguće. Izvodi se manja operacija, s rezom napravljenom pod lokalnom anestezijom i istisnutim ugrušcima krvi.

Nakon što je oticanje vanjskog hemoroida nestalo, na ovom mjestu može ostati pregib kože. Prekomjerna koža može otežati higijenu ili nadražiti okolnu kožu.

Unutarnji hemoroidi

Ako su uvelike povećane, mogu se proširiti i prema stražnjici ili čak ispadati kroz stražnjicu (zvane probolirani hemoroidi). U početku ih se još prstom može uvući u crijeva (oni su ponovni), a izvanrednim uvećanjem to više nije moguće (oni su neponovljivi).

Liječenje se može započeti kod kuće anti-hemoroidnim čepićima ili mastima, ali ne smije se koristiti duže od 14 dana. Savjetuje se i upotreba lijekova za stabilizaciju krvnih sudova (Detralex). Ako se problemi ponavljaju ili ne nestaju, svakako je potrebna posjeta ljekaru!

Povećani unutrašnji hemoroidi potvrđuju se proktološkim pregledom. Liječenje može početi odmah. Uvećani hemoroid postavljen je elastičnom ligaturu koja prekida protok krvi kroz ovaj dio sluznice, a vezani se dio izlučuje u stolici u roku od nekoliko dana. Sam postupak nije bolan, ali već nekoliko dana možete osjetiti neugodan osjećaj u predjelu stražnjice. Budući da obično postoji više proširenih unutrašnjih hemoroida koji se ne mogu na zadovoljavajući način smanjiti jednim zahvatom, obično izvodimo seriju od najmanje tri zahvata, koja se rade u mesečnim intervalima.

No, za sprečavanje nastanka ili ponovnog pojavljivanja vanjskih ili unutarnjih hemoroida važne su i samoinicijativne preventivne mjere opisane u “10 savjeta za izbjegavanje hemoroidalne bolesti“.

Reference:

  • Hirurški centar Zdravi Internet. URL: http://www.zdravsplet.si/
  • Mlakar Boštjan. Istorija i istraživanja u proktologiji. Medical Views. 2008, 47, str. 411-423.
  • Godeberge P. Udžbenik o anorektalnim bolestima. Pariz: Editions Flammarion SA, 2008.
  • Proktologija: Zbornik radova sa simpozijuma. Reps S. [ur.]. Ljubljana: Hirurška škola, Kliničko odjeljenje za abdominalnu hirurgiju, Hirurška klinika, Klinički centar Ljubljana, 2000.
  • McGirt LY i Martins CR. Dermatološke dijagnoze u perianalnom području. Klinike u operaciji debelog creva i rektuma. 2004, Izv. 17, 4.
  • Denis J. Praktična proktologija. Pariz: Laboratoires J.P. Martin, divizija Daniel-Brunet, 1994.

Napisao: asistent. Dr Ana Ramšak med. i doc. dr. Dr Boštjan Mlakar dušo, spec. abdominalna operacija; Hirurški centar Zdravi Internet

Stručno recenzirao: dr.med.Amir Čehajić, internista gastroenterolog

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijest o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.