Znakovi

Tipično, s povećanjem dobi i napredovanja bolesti, povećava se i učestalost hronične venske bolesti.

Stručnjaci procjenjuju da više od polovine odraslih ima vidljive znakove hronične venske bolesti.

Pojava lopstastih i retikularnih vena

Proširene venule na koži uglavnom su poznate kao metličaste vene. Ako su potkožne vene proširene i plavkaste boje, nazivaju se mrežaste vene. Učestalost ovih vidljiva je kod više od 50% pacijenata već u početnim fazama hronične venske bolesti.

Varikozne vene

Varikozne vene su potkožne varikozne vene promjera oko 3 mm ili više. Uvijek ih mjerimo u stojećem položaju. Otprilike polovina stanovništva ima blaži oblik varikoznih vena, dok nešto manje od četvrtine stanovništva ima velike debele varikozne vene.

Oticanje

Smatra se da je najprepoznatljiviji znak hronične venske bolesti. Njegova formacija je uvjetovana vidljivim povećanjem volumena međućelijske tekućine. Oticanje se može javiti već u početnom stadiju hronične vaskularne bolesti, ali u većini slučajeva potpuno nestaje tokom noći.

Promjene na koži (moguća promjena pigmentacije, lipodermatoskleroza, kožni ekcem …)

Ako imate problema s promjenom pigmentacije, ona se najčešće manifestuje tamnom bojom kože koja nastaje ekstravazacijom eritrocita i hemoglobina koji iz krvnih žila prelazi u međućelijsko potkožno tkivo. Incidencija je uglavnom u području gležnja, ali može se proširiti i na potkoljenicu i stopalo. Hronična upala kože i potkožnog tkiva u kasnijoj fazi izaziva fibrozu i hipopigmentaciju kože. U progresiji i teškom obliku hroničnog zapaljenja vena govori se o lipodermatosklerozi i bijeloj atrofiji (atrofija blanche). Vanjski faktori dodatno utječu na pogoršanje same tibije, jer koža postaje upaljena i razvija se ekcem.

Venski ulkus (poznat i kao venska rana potkoljenice)

Posljednja faza ili. najteža faza hronične venske bolesti je venski ulkus. Hronična je, a s godinama se povećava i rizik od njene učestalosti. Starije osobe do 60 godina u prosjeku nemaju problema sa komplikacijama bolesti, dok određeni postotak starijih od 70 godina pati od venskih ulkusa. Pojava venskih ulkusa ovisi o prethodnim fazama kronične venske bolesti.

Krvarenje zbog rupture varikozne vene

Ruptura varikozne vene izaziva obilno krvarenje, pa je važno leći, podigniti nogu u uspravan položaj i odmah pozvati liječnika. Ako imate nekoga u blizini, morate čvrsto povezati mjesto krvarenja da biste ga zaustavili.

Reference:

  • Knjiga Vein, J. J. Bergan, 2014
  • Vein Consult Program, Međunarodna angiologija, V31 / 2, 2012

Stručno recenzirao: Doc. dr. Azur Azabagić, Dr. med., Specijalista kardiovaskularni hirurg