Detralex filmom obložene tablete

ŠTO JE DETRALEX I ZA ŠTO SE KORISTI 

DETRALEX je pročišćena mikronizirana smjesa bioflavonoida i pripada skupini lijekova koji se zovu pripravci koji stabiliziraju kapilare. DETRALEX je venotonik, vazoprotektivni agent koji povećava tonus venske stijenke i perifernog vaskularnog otpora. Smanjuje razvoj edema i posjeduje protuupalne učinke. 

DETRALEX filmom obložene tablete koriste se za:

 1. liječenje simptoma kronične venske insuficijencije i 
 2. simptome akutnog hemoroidalnog sindroma u odraslih. 

ŠTO MORATE ZNATI PRIJE NEGO POČNETE UZIMATI DETARLEX 

NE SMIJETE UZIMATI ako ste alergični na bilo koji sastojak lijeka. U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka obratite se svom ljekaru ili faramceutu. 

Budite oprezni s DETRALEX 

 • Kod akutnog hemoroidalnog sindroma može se uzimati DETRALEX kratkotrajno. Ako simptomi brzo ne nestanu, obratite se svom ljekaru. Ako se tijekom liječenja DETRALEX-om pojavi proljev, morate prestati s uzimanjem ovog lijeka. 
 • Uzimanje drugih lijekova s DETRALEX: Molimo vas recite liječniku ili ljekarniku ako uzimate, ili ako ste nedavno uzimali neke druge lijekove, čak i one koje ste uzimali bez recepta.
 • Trudnoća i dojenje i plodnost: Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudniću, obratite se Vašem ljekaru ili farmaceutu. 
  • Trudnoća: Kao mjera opreza, preporučljivo je izbjegavati primjenu Detralexa tijekom trudnoće.
  • Dojenje: Zbog nedostatka podataka o izlučivanju u majčino mlijeko u ljudi, dojenje se ne preporučuje tijekom liječenja. 2 Posavjetujte se s ljekarom ili farmaceutom prije nego što uzmete bilo koji lijek. 
 • Upravljanje vozilima is trojevima: DETRALEX ne posjeduje ili posjeduje zanemarljiv utjecaj na sposbnost upravljanja vozilima i strojevima. 

KAKO UZIMATI DETRALEX 

Uvijek se pridržavajte uputa ljekara o tome kako se uzima DETRALEX. Ako niste sigurni, ponovno se obratite ljekaru ili farmaceutu. 

Doziranje: 

 • Kronična venska insuficijencija: Bolesnici uzimaju jednu tabletu dva puta na dan. 
 • Akutni hemoroidalni sindrom: Prva četiri dana bolesnici uzimaju dvije tablete tri puta na dan, a sljedeća tri dana dvije tablete dva puta na dan. 

Način i put primjene:

Za primjenu kroz usta Tablete progutajte cijele s čašom vode. DETRALEX se može uzimati sa ili bez hrane. 

Trajanje liječenja; Ljekar će Vas obavijestiti o trajanju liječenja. Ne prekidajte uzimanje lijeka, a da se prethodno niste posavjetovali sa svojim ljekarom. 

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom DETRALEX-a obratite se svom ljekaru ili farmaceutu. 

MOGUĆE NUSPOJAVE 

Kao i svi drugi lijekovi, DETRALEX može izazvati nuspojave, iako se ne javljaju kod svih. 

Česte nuspojave (javljaju se u manje od 1 od 10 bolesnika): proljev, dispepsija, mučnina, povraćanje 

Manje često (javljaju se u manje od 1 od 100 bolesnika): kolitis 

Rijetke nuspojave (javljaju se u manje od 1 od 1000 bolesnika): omaglica, glavobolja, malaksalost, osip, svrbež, urtikaria.

Nepoznata učestalost nuspojava (učestalost se ne može zaključiti na temelju postojećih podataka): bol u abdomenu, izoliran edem (oteklina) lica, usana ili kapka.

Izuzetno, Quinkov edem (brza nastupajuća oteklina tkiva poput lica, usana, ustiju, jezika ili grkljana što ima za posljedicu poteškoće u disanju). 

U slučaju bilo kakvih nuspojava nakon primjene lijeka, potrebno je obavijestiti Vašeg ljekara ili ljekarnika. Ovo podrazumijeva sve moguće nuspojave koje nisu navedene u ovoj uputi o lijeku, kao i one koje jesu.

DODATNE INFORMACIJE 

Što DETRALEX sadrži

Jedna filmom obložena tableta sadrži 500 mg pročišćene mikronizirane smjese flavonoida koja se sastoji od 450 mg diosmina (90%) i 50 mg flavonoida izraženih kao hesperidin (10%). 

Ostali sastojci su: U jezgri tablete: želatina; magnezijev stereat; celuloza, mikrokristalična; natrijev škroboglikolat, vrste A, talk. U film ovojnici: glicerol; makrogol 6000; magnezijev stereat; hipromeloza, željezov oksid, crveni (E172); natrijev laurilsulfat; titanijev dioksid (E171); željezov oksid, žuti (E172).

Kako DETARLEX izgleda i sadržaj pakovanja 

DETRALEX 500 mg filmom obložene tabelete su žućkastoružičasta tablete ovalnog oblika. Jedno pakovanje sadrži 30 (2× 15) ili 60 (4 × 15) filmom obloženih tableta u blisteru (PVC/Al), u kutiji. 

Režim izdavanje lijeka

Lijek se izdaje bez ljekarskog recepta Ime i adresa nositelja dozvole za stavljanje u promet gotovog lijeka Oktal Pharma d.o.o. Sarajevo, Pijačna 14a 71210 

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijest o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.