Laserska operacija varikoznih vena

Varikozne vene

Predstavljaju morbidno zadebljale i natečene vene koje se obično pojavljuju na donjim ekstremitetima. Predstavljaju estetski i funkcionalni problem, jer mogu izazvati oticanje donjih ekstremiteta, uzrokovati grčeve i bolove. Neliječene varikoznie vene mogu s vremenom dovesti do hroničnih ulcera na potkoljenici.

Vaskularna hirurgija je jedna od mogućnosti liječenja koja nudi dugotrajne i predvidljive rezultate. Cilj operacije je trajno isključenje morbidno modificiranih vena iz venskog krvotoka donjih ekstremiteta.

Prednosti laserske hirurgije za varikozne vene

Laserska vaskularna hirurgija, koja se još naziva i EVLA (EndoVenian Laser Ablation), moderna je metoda liječenja varikoznih vena koja ima brojne prednosti u odnosu na klasičnu operaciju varikoznih vena:

  • laserska operacija za varikozne vene se izvodi ambulantno, pod lokalnom anestezijom i blagom sedacijom. Izbjegava se rizik od komplikacija povezanih s primjenom opće ili regionalne anestezije.
  • upotreba ultrazvuka za vrijeme operacije omogućuje zatvaranje svih oštećenih vena i perforatora, a zdrave žile ostaju netaknute;
  • gubitak krvi tokom operacije zanemariv je u usporedbi s konvencionalnim operacijama varikoznih vena;
  • oštećenje tkiva tokom operacije znatno je manje nego u slučaju klasičnih varikoznih vena;
  • oporavak od zahvata je stoga relativno brz i lak, a pacijent odmah nakon postupka počinje hodati;
  • hospitalizacija nije neophodna jer pacijent odlazi kući nakon intervencije.

Ambulantni pregled prije operacije

Prije postupka treba obaviti pregled kod vaskularnog hirurga, koji će ujedno uraditi ultrazvuk donjih ekstremiteta. Ultrazvuk omogućuje hirurgu jasan i precizan pregled neispravnih vena i perforatora te omogućava pravilno planiranje operacije.

Operacija

Laserska operacija varikoznih vena traje oko 60-90 minuta za jedan ud. Oba ekstremiteta mogu se pokretati istovremeno, a postupak se u skladu s tim produžava.

Prije intervencije pacijentu se daju analgetici i sedativi. Prvo, tekuća mješavina lokalnog anestetika ubrizgava se u operirano područje kako bi se osigurao potpuno bezbolan postupak.

Pod kontrolom ultrazvuka u defektnu venu ulazi posebno optičko vlakno. Visokoenergetska laserska svjetlost ulazi u venu kroz uneseno vlakno i na taj način se termički zatvara duž cijelog toka.

Male, potkožne, savijene vene na kraju laserske operacije hirurški se uklanjaju kroz sitne (2 mm velike) rupe na koži. Na kraju postupka ne šiju se rane, nego se prekrivaju samo flasterima uz stavljanje kompresijske čarape na operirani ud. Instalira se i elastični zavoj koji ostaje na nozi samo nekoliko sati.

Pacijent počinje hodati odmah nakon zahvata i može otići kući u periodu od 20 minuta.

Poslije operacije

Elastični zavoj treba ukloniti 3 sata nakon postupka. Kompresijsku čarapu treba koristiti unutar propisanog režima 4 nedelje nakon operacije. Potrebno je oko sedmicu dana uzimati analgetike. Preporučujemo uzimanje venoaktivnih lijekova prije i nakon postupka.

Pacijent se može vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima nakon 2 dana i može obavljati većinu fizičkih aktivnosti u roku od sedam dana. Bolovanje obično traje jednu sedmicu.

Nekoliko sedmica nakon postupka ne savjetuje se duže stajanje ili sjedenje, izlaganje vrućini i intenzivno vježbanje. Nakon operacije preporučuju se kratke šetnje nekoliko puta dnevno.

  • Napisao: Doc. dr. Azur Azabagić, Dr. med., Specijalista kardiovaskularni hirurg