Proktološki pregled

Na početku proktološkog pregleda, razgovor sa pacijentom je uvijek neophodan. Nakon toga će uslijediti klinički pregled pacijenta i bilo koje daljnje praćenje ako je potrebno.

Na početku pregleda ljekar i pacijent razgovaraju o problemima. Isprva pacijent govori o svojim problemima, a po potrebi mu postavljamo i dodatna pitanja. Budući da su to intimni problemi, oni mogu biti neugodni za pacijenta, a ponekad mogu biti nepovezani sa pacijentovim problemima. Međutim, postavljamo sva ta pitanja kako bismo stekli dobru i temeljitu medicinsku anamnezu, što nam pomaže stvoriti dojam problema i napraviti radnu dijagnozu.

Nakon uzimanja anamneze slijedi pregled. Za razliku od nekih drugih pretraga i pregleda crijeva, proktolog nije potreban da bi imao specijalne pripreme kod kuće. Nije potrebno očistiti crijeva, jer se ispituju samo posljednjih nekoliko centimetara od crijeva, a stolica se u ovom području obično ne zadržava. Isto tako, menstrualno krvarenje kod žena nije prepreka screeningu.

Sam proktološki pregled se još uvijek smatra stresnim, u kojem se pacijenti često pregledaju neprijatno i neugodno. Moguće je više pozicija pacijenta za pregled; može se odmarati na koljenima i laktovima na stolu za pregled ili na lijevom boku sa savijenim nogama.

Pregled započinje inspekcijom, odnosno opažanjem, u kojem tražimo nepravilnosti koje su vidljive golim okom i bez dodira. Procijenjuje se boja kože, da li je vidno nadražena, prisustvo raznih izraslina, vanjski ili produljeni unutrašnji hemoroidi, prisustvo pražnjenja itd.

Nastavlja se palpacija stražnjice, analnog kanala i rektuma. Područje je vrlo potaknuto i u pravilu dodir prati refleksna kontrakcija mišića stražnjice. Za pregled je vrlo važno da se zadnjica opusti što je više moguće. Pacijentu upućujemo da nas upozori na potencijalno bolno mjesto. Nema smisla da se pregled nastavlja ako se bolesnik ozlijedi. Ako se pregled može nastaviti, opipavaju se prsti analnog kanala, a ocjenjuje se i snaga analnog mišića. Kod žene možete osjetiti i grlić maternice ili umetnuti tampon na prednji zid, a prostatu za muškarce. Obično se unutrašnji hemoroid ne može dodirivati, jer je ovo tkivo mekano i sunđerasto, ispunjeno krvlju i stisnutošću i stoga ne podržava prst.

Slijedi pregled instrumentom nazvanim “proktoskop”. To je nekoliko centimetara dugačak šuplji okvir u kojem je vodilica. Prije stavljanja proktoskopa nanesite mazivo na na isti, a zatim ga polako unesite u stražnjicu. Izvadi se vodič i vizuelni pregledo ovog dijela crijeva dobija se osvjetljavanjem vidnog polja. Za vrijeme pregleda može se izvesti terapijska ligacija unutarnjeg hemoroida ili se može uzeti uzimanje uzorka tkiva za daljnje ispitivanje.

Nakon izvlačenja instrumenta inspekcija je završena. Razgovarajte s pacijentom o nalazima i liječenju ako je potrebno.

Reference:

  • Godeberge P. Udibenik o anorektalnim bolestima. Pariz: Editions Flammarion SA, 2008.

Stručno recenzirao: dr.med.Amir Čehajić, internista gastroenterolog